بررسی مبانی ماده40 ق.آ.د.ک بر اساس مبانی صاحب جواهر

نوع مقاله : مقاله تخصصی

نویسنده

پژوهشگر دکتری رشته حقوق جزا و جرم شناسی جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی خراسان

چکیده

در کلیه ادوار و همچنین در همه سیستم‌های حقوقی شهادت شهود به‌عنوان یکی از ادله اثبات دعوی، مورد استفاده طرفین دعوا بوده است. لگن حدود استفاده از شهود و درجه اعتبار آن از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. تعدد شهود در حقوق اسلام موضوعیت دارد و صرف نظر از شرایط فردی که شهود باید از جهت ادا داشته باشد، هر یک از موضوعات مذکور در محکمه با نصاب خاص از شهود قابل استماع و اثبات است ولی در حقوق ایران به جز در موارد خاص، اصولا ارزش گواهی به عدد شهود بستگی ندارد بلکه به کیفیت ادای گواهی آنها ارتباط دارد. از آنجا که شهادت شهود تأثیر بسزایی در چرخه عدالت کیفری دارد، باید راهبرد اساسی سیاست جنایی باید به گونه‌ای باشد که ضمن تشویق شهود به حضور در سیستم عدالت کیفری، از رسیدن آسیب به آنان پیشگیری نماید. زیرا شهود، به علت اینکه اطلاعات مهمی در اختیار دارند، باید پیشاپیش برای حمایت از شهود اقداماتی صورت گیرد از قبیل: معاضدات حقوقی، عدم مواجهه حضوری، عدم افشای اطلاعات، استماع اظهارات شاهد از راه دور، حمایت مالی، حضور مقام قضایی در محل اقامت و حفاظت از شاهد. لذا برای جلوگیری از افشای هویت شاهد و ترس از خطر جانی یا حیثیتی و یا ضرر مالی، مخفی نگه داشتن اطلاعات شخصی و هویتی و... در ایـن پژوهش، با استفـاده از روش کتابخانه‎ای، مبانی ضرورت حمـایت از شهود در ماده 40 ق.آ.د.ک به استناد به منابع فقهی (کتاب، سنت و روایات و دیدگاه فقها به ویژه مبانی مرحوم صاحب جواهر در این زمینه) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور پس از تبیین ماهیت شهادت، به بررسی اجمالی احکام شهادت و الزام شهود به ادای شهادت و در نهایت بـا تحلیل جزئی قـواعد فقهی حاکم بر شهادت، در رابطه با ضرورت حمایت از شهود در پرتو مبانی صاحب جواهر، نتایجی را حاصل ‎نموده است.

  • قرآن کریم
  • نجفی محمد حسن، جواهر الکلام ‌فی شرح شرایع الاسلام، بیروت، داراحیاء التراث العربی، ۱۴۱۲ ه ق.
  • شهبازی النجاری و جمشید معصومی، 1398، مبانی فقهی ضرورت حمایت از شهود، فصلنامه فقه اقتصادی، شماره دوم.
  • سید مهدی سیدزاده و مهدی قائنی، 1399، مطالعه تطبیقی شهادت غیر حضوری در آیین دادرسی کیفری ایران و دادگاه بین المللی کیفری، فصلنامه مطالعات حقوق تطبیقی، دوره11، شماره1.
  • آیین نامه اجرایی ماده214 ق.آ.د.ک. شماره ۱۰۰/۷۳۰۶۷/۹۰۰۰ مورخ ۲۷/۱۰/۱۳۹۴ در خصوص «حمایت از شهود و مطلعان».
  • علی اختری و دکتر حسنعلی مؤذن زادگان، 1397، بررسی رویکرد قانون آیین دادرسی کیفری(1392) به حقوق شاهد و مطلع در مرحله تحقیقات مقدماتی و میزان انطباق آن با اسناد بین المللی و منطقه ای، مجله پژوهشهای حقوق جزا و جرم شناسی، شماره12.
  • قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات جدید.